curts-bok

Hjalmar Lundbohm - ledare, samhällsbyggare, kulturmecenat

Denna biografi om Hjalmar Lundbohm (1855−1926) är berättelsen om en företagsledare och samhällsbyggare som i sitt arbete vägleddes på ett unikt sätt av sin humanistiska livssyn. Tidigt etablerade han, genom sitt stora nätverk, konst och kultur såväl i LKAB:s gruvverksamhet som i det nya gruvsamhället Kiruna, 200 km ovan polcirkeln.

Boken är inte enbart en berättelse om en enskild person utan även en beskrivning av ett samhällsbygge i sekelskiftets Sverige präglat av nytänkande, teknikutveckling, klasskamp och parlamentarisk förändring.

Curt Persson

Pris: 350 kr

benny-bok

Benny Ekmans Kiruna

Konstbok – Benny Ekmans Kiruna

Tack vare uppdrag på Icehotel lärde Västervikskonstnären Benny Ekman känna Kiruna och förälskade sig i våra gamla trähus, som han flitigt målat av i snart tio år. Och kärleken är besvarad.
I dag har Benny Ekman blivit en av gruvstadens genom tiderna mest omtyckta Kirunaskildrare.
KirunaTidningen Förlag har nu samlat hans bästa bilder från gruvstaden i den vackra konstboken ”Benny Ekmans Kiruna”.
På 112 sidor får du se närmare 50-talet av Benny Ekmans Kirunabilder och dessutom läsa om hans liv och utveckling som konstnär.

Benny Ekmans Kiruna av Kiruna-Tidningen Förlag
Pris: 279 kr

Varramiileagolgan-768x1024

Varra mii lea golgan

Mikael Svonni har översatt Åsa Larssons bok ”Det blod som spillts” till nordsamiska. 

Natten före midsommarafton slår någon ihjäl prästen Mildred Nilsson och hänger upp henne i Jukkasjärvi kyrka mellan orgelläktaren och strävkistan. Likheterna med mordet på Viktor Strandgård knappt två år tidigare får polisen i Kiruna att söka efter en copycat. Snart kallnar alla spår och utredningen trappas ner. I september kommer polisinspektör Anna-Maria Mella tillbaka från sin barnledighet. Hon blir inte kvitt tanken att mördaren kanske inte var en galning, och tillsammans med sin kollega Sven-Erik Stålnacke försöker hon göra sig en bild av den mördade prästen. Prästen bodde i byn Poikkijärvi. Det är en by som lever i skuggan av den stora turistbyn Jukkasjärvi som ligger på andra sidan älven.

Pris: 269 kr

3064efde-83c9-4012-acbc-f3c31b1643c94

Robin och snöskotrarna

Robin är fem år och hjälper sin farfar i hans skoteraffär. Det som börjar som en helt vanlig dag blir ett spännande äventyr för en liten pojke som gillar snöskotrar mest av allt. Robin och snöskotrarna har skapats av Marianne Nordmark och Susanne Hjärtström, båda uppvuxna i Kiruna.

Utgiven av Kiruna-Tidningen Förlag


Pris: 179 kr

Bromsgatan - Vi som bodde på gårdarna

Kiruna ska flytta. Gruvan växer och sprickorna närmar sig bebyggelsen. Tusentals människor kommer att beröras av flytten. Nu rivs det allra första området i staden, Bromsgatan 2-8, i kvarteret Ullspiran.

Författaren Ann-Helén Laestadius bad Kirunaborna berätta om livet på gårdarna med de röda tegelhusen. Resultatet blev inte bara hyresgästernas egna berättelser utan också en tillbakablick över Kirunas historia under nästan femtio år.

Utgiven av Kiruna-Tidningen Förlag


Pris: 229 kr

Ögonblick i Kiruna 2015-2018

Frilansfotografen och journalisten Kjell Törmä har sedan 2009 dokumenterat Kiruna, Kirunaborna och samhällsomvandlingen. Detta är hans fjärde bok på på detta tema, en fotobok med några korta textavsnitt som på ett enkelt sätt beskriver viktiga skeden i den pågående samhällsomvandlingen under perioden 2015-2018.

Pris: 350 kr