9789185889938

På natten mullrar berget

Ted är sju år och bor i Kiruna. I Kiruna finns ett stort gruvberg och där jobbar hans mamma. Men vad är det som händer i gruvan egentligen? Vad gör man av all den där svarta malmen som lastas upp på tågvagnarna? Och varför mullrar det varje natt från berget? Följ med Ted på upptäcksfärd och håll utkik, det ryktas nämligen om att de finns ett gruvtroll där i berget …

Text och bild: Carina Kero Esberg

Pris: 179 kr

dafde991e0-I knektens öga_omslagstest_03 (2) (2)

I knektens öga

Aldrig tidigare har Tornedalens och Malmfältens historia skildrats som i den uppmärksammade historiska romanserie som författaren Gunnar Kieri arbetade med i tio års tid. En serie som i denna bok fått samlingsnamnet I knektens öga. Den börjar med romanen Pil med järnskodd spets (1990), där vi får följa knekten Antti från Kaulinranta i Tornedalen. Det är mitten av 1600-talet och efter att i fem år varit med i Karl X Gustavs krig mot Polen har Antti beordrats att tjänstgöra i bröderna Mommas gruvor och bruk i Tornedalen och Malmfälten. Även sonen Antti tvingas att bli knekt och om hans öden handlar den andra boken i serien, Färden mot Jukkasjärvi (1993). I den avslutande delen, När tranorna vänder åter (1998), får vi följa den tredje generationen knektar i samma familj. Det är Nils son Pekka, som får uppleva ett rikt och ofta hårt liv i världshändelsernas centrum.

Pris: 229 kr

Varramiileagolgan-768x1024

Varra mii lea golgan

Mikael Svonni har översatt Åsa Larssons bok ”Det blod som spillts” till nordsamiska. 

Natten före midsommarafton slår någon ihjäl prästen Mildred Nilsson och hänger upp henne i Jukkasjärvi kyrka mellan orgelläktaren och strävkistan. Likheterna med mordet på Viktor Strandgård knappt två år tidigare får polisen i Kiruna att söka efter en copycat. Snart kallnar alla spår och utredningen trappas ner. I september kommer polisinspektör Anna-Maria Mella tillbaka från sin barnledighet. Hon blir inte kvitt tanken att mördaren kanske inte var en galning, och tillsammans med sin kollega Sven-Erik Stålnacke försöker hon göra sig en bild av den mördade prästen. Prästen bodde i byn Poikkijärvi. Det är en by som lever i skuggan av den stora turistbyn Jukkasjärvi som ligger på andra sidan älven.

Pris: 269 kr

3064efde-83c9-4012-acbc-f3c31b1643c94

Robin och snöskotrarna

Robin är fem år och hjälper sin farfar i hans skoteraffär. Det som börjar som en helt vanlig dag blir ett spännande äventyr för en liten pojke som gillar snöskotrar mest av allt. Robin och snöskotrarna har skapats av Marianne Nordmark och Susanne Hjärtström, båda uppvuxna i Kiruna.
Pris: 179 kr

061e28de-1b02-453e-8b17-d0ba7bd0d44f4

Bromsgatan - Vi som bodde på gårdarna

Kiruna ska flytta. Gruvan växer och sprickorna närmar sig bebyggelsen. Tusentals människor kommer att beröras av flytten. Nu rivs det allra första området i staden, Bromsgatan 2-8, i kvarteret Ullspiran.

Författaren Ann-Helén Laestadius bad Kirunaborna berätta om livet på gårdarna med de röda tegelhusen. Resultatet blev inte bara hyresgästernas egna berättelser utan också en tillbakablick över Kirunas historia under nästan femtio år.
Pris: 229 kr

801fdcbe-c353-49b2-abd4-753441e153f53

Ögonblick i Kiruna 2012-2015

Frilansfotografen och journalisten Kjell Törmä har sedan 2009 dokumenterat Kiruna, Kirunaborna och samhällsomvandlingen. Detta är hans tredje bok på på detta tema, en fotobok med några korta textavsnitt som på ett enkelt sätt beskriver viktiga skeden i den pågående samhällsomvandlingen under perioden 2012-2015.

Pris: 350 kr

Produkt_Kirunakåkar

Kirunakåkar

”År 2004 blev Kiruna känt som ‘staden som ska flytta’ genom ett pressmeddelande från Kiruna kommun. /…/ Bebyggelsen som påverkas av gruvans expansion under de första etapperna hör till Bolagsområdet och Järnvägsområdet. Det är alltså Kirunas allra äldsta bebyggelse som berörs – byggnader som är kännetecknande för Kiruna och starkt förknippade med staden. De är därtill någons hem, och för många en del av en invand miljö. Några av byggnaderna finns tecknade i denna bok.”

Kirunakåkar av Jan Vajstedt
Pris: 350 kr

lkab

Boken om LKAB

Den svenska nationalrikedomen. Så har den kallats, järnmalmen från Norrbotten. Den malm som upptäcktes för snart 400 år sedan, och som legat till grund för det svenska välståndet i 125 år. Tack vare envisa och optimistiska entreprenörer, förhoppningsfulla finansiärer och framsynta politiker blev järnmalmen Sveriges viktigaste exportvara. Järnmalmens historia är också svensk industrihistoria och LKAB:s historia. Hur järnmalmen upptäcktes under den första industriella revolutionen, när den blev en efterfrågad råvara. Hur den blev lönsam att utvinna under den andra industriella revolutionen, genom järnvägen och elektriciteten. Det här är boken om den historien
Pris: 350 kr

book1

Livet längs linjen

Boken beskriver tiden efter anläggandet av järnvägen från Kiruna C till Riksgränsen under perioden 1930-1970. Vi vill berätta om de män, kvinnor och barn som levde och verkade här. De som bosatte sig längs Linjen för att utföra det viktiga arbete som möjliggjorde driften av malmbanan. Människor som vigde sitt liv åt järnvägen.

Det är människornas egna röster och bilder från denna pionjärepok som utgör kärnan i denna bok. Ett unikt material som tidigare inte är publicerat.

Boken belyser även kvinnornas betydelse för familj och arbete.

Livet längs linjen av Karl Lindqvist, Lars Lundgren och Bo-Göran Windoff
Pris: 290 kr

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Dessa titlar vill jag beställa:

Beställningsvilkor

När du beställer en bok här så återkommer vi till dig inom kort via e-post med information om fraktkostnader och betalning.

Tack på förhand för din beställning!